PROMOL SYSYTEM KFT MUNKARUHÁZATI BOLT, BUDAPEST 1097 KISKALMÁR U. 7.

Kérdése van? Hívjon minket! +36 70 608 2434

Kérdése van? Hívjon minket! +36-70/257-6178 +36-70/608-2434 info@testheveder.hu
BLOG

zuhanásgátlók felülvizsgálata, tárolása, selejtezési kritériumok

Vida Gabi
Vida Gabi
2024.03.07 09:49
zuhanásgátlók felülvizsgálata, tárolása, selejtezési kritériumok

A testhevederek és egyéb zuhanásgátló eszközök biztonságos működésének érdekében rendszeres felülvizsgálatra van szükség. A következőkben néhány példa található olyan hibákra és sérülésekre, amelyek miatt az eszközök selejtezésre kerülhetnek. Emellett megemlítek néhány olyan gyakorlatot is, amelyeket el kell kerülni a védőfelszerelések megfelelő működése érdekében.

Selejtezési Kritériumok:

  1. Anyagi Sérülések: Ha az eszközön anyagi sérülések, repedések vagy deformációk találhatók, az azt jelzi, hogy az eszköz már nem nyújt teljes körű védelmet.

  2. Varratok Integritásának Elvesztése: Ha a varratok tönkrementek, szakadtak vagy meglazultak, az az eszköz integritásának elvesztését jelzi.

  3. Kopás és Szakadás: Az eszközökön megjelenő jelentős kopás vagy szakadás a tartósságuk és a biztonságos működésük veszélyeztetésére utal.

  4. Fém Alkatrészek Korrozódása: A fém alkatrészeknél látható korrózió a hevederek tartósságát csökkentheti, ezért ezeket figyelni kell.

  5. Gyakori Használatból Eredő Fáradás: Az eszközöknek kijáró idő előtti fáradás következtében, például túlzott használatból, a biztonsági tulajdonságaik csökkenhetnek.

  6. Alkoholos Filc Használata: Az alkoholos filccel történő jelölés vagy név feljegyzése nem ajánlott a hevedereken, mivel az alkoholos anyagok vegyi hatása sérüléseket és a hevederek anyagának károsodását okozhatja. Ezért ne használjunk alkoholos filcet a védőfelszerelések címkézésére vagy feliratozására.

Ne Csak:

  1. Ne Módosítsuk Az Eszközöket: Az eszközök módosítása vagy átalakítása a gyártói specifikációkhoz képest veszélyeket hordozhat magában.

  2. Ne Használjuk Sérült Eszközöket: Sérült vagy selejtezett eszközöket soha ne használjunk, mivel nem garantálható a biztonságos működésük.

  3. Ne Tárold Rossz Körülmények Között: Az eszközök megfelelő tárolása szükséges annak érdekében, hogy ne essenek ártalmas környezeti hatásoknak, például erős napfénynek vagy vegyi anyagoknak.

Példák a Különféle Munkakörnyezetekre:

  1. Festékes Környezet: Kerüljük a festékkel való közvetlen érintkezést, mivel az bizonyos típusú anyagoknak (például oldószerek) való kitettséget jelenthet, ami károsíthatja a hevedereket és egyéb anyagokat.

  2. Hegesztési Környezet: A lángálló hevederek használata célszerű, mivel a normál hevederek sérülhetnek a hegesztés során fellépő extrém hőhatásoktól.

  3. Név Feljegyzése: Az eszközök felülvizsgálata és naplózása során javasolt rögzíteni a felhasználó nevét és az eszköz sorszámát a felelősségvállalás és nyomon követhetőség érdekében.

A fenti gyakorlatok és óvintézkedések célja, hogy biztosítsák a személyi védőfelszerelések hatékony és biztonságos működését. Minden esetben kövesse a gyártói utasításokat, és rendszeresen végezze el a felülvizsgálatokat az eszközök állapotának értékelése és a biztonság fenntartása érdekében