PROMOL SYSYTEM KFT MUNKARUHÁZATI BOLT, BUDAPEST 1097 KISKALMÁR U. 7.

Kérdése van? Hívjon minket! +36 70 608 2434

Kérdése van? Hívjon minket! +36-70/257-6178 +36-70/608-2434 info@testheveder.hu
BLOG

A személyi egyéni védőfelszerelés (PPE)

Vida Gabi
Vida Gabi
2024.03.07 09:31
A személyi egyéni védőfelszerelés (PPE)

A személyi egyéni védőfelszerelés (PPE) olyan eszközöket jelent, amelyeket a munkavállalók testük védelmére használnak munkavégzés közben. A PPE-k kategorizálása az európai PPE rendelet (EU) 2016/425 szerint történik, és az egyes kategóriák az alkalmazás során vállalt kockázatok mértékétől függenek. A "hármas kategóriájú életvédelmet ellátó eszközök" kifejezés arra utal, hogy ezek az eszközök három kategóriába sorolhatók a veszélyesség és a munkakörnyezet jellege alapján.

Hármas Kategóriájú Életvédelmet Ellátó Eszköz

  1. I. kategória: Alacsony kockázatoknak való kitettség esetén alkalmazzák, például háztartási vagy egyszerű műhelyi felhasználásra szánt védőfelszerelések.

  2. II. kategória: Közepes kockázatoknak való kitettség esetén alkalmazzák, például a vegyi anyagokkal, közepes hőmérséklettel vagy mechanikai hatásokkal szembeni védelmet nyújtó eszközök.

  3. III. kategória: Magas kockázatoknak való kitettség esetén alkalmazzák, például vegyi anyagokkal vagy biológiai anyagokkal szembeni védelmet nyújtó eszközök.

Sorszámmal Ellátott Egyedi Védőeszközök

A testhevederek és más egyedi védőeszközök gyakran sorszámmal vannak ellátva, amelyeknek több fontos szerepe van:

  1. Azonosíthatóság: A sorszámok segítenek egyedi azonosítást biztosítani minden védőeszközhöz, így könnyebb követni azokat.

  2. Nyomon Követhetőség: A sorszámmal ellátott eszközök nyomon követhetők a gyártástól a forgalmazásig, és segíthetnek a minőségellenőrzési folyamatokban.

Használati Szabályok

  • Névre Szóló Használat: Az egyedi védőeszközöket általában a viselő számára szólóan kell kiadni, és csak a hozzárendelt személy használhatja azokat.

  • Eszközkezelési Eljárások: Az eszközökre vonatkozó eszközkezelési eljárások részletezik, hogyan kell azokat kiadni, használni, ellenőrizni és karbantartani.

Naplózás

A védőeszközök használatának rögzítése és naplózása is fontos lehet:

  • Ellenőrzések Nyomon Követése: A naplózás lehetővé teszi az eszközök rendszeres ellenőrzéseinek és karbantartásának nyomon követését.

  • Minőségellenőrzés: A naplózás segíthet azonosítani az ismétlődő problémákat és a minőségellenőrzési folyamatok finomhangolását.

  • Felelősségvállalás: A naplózás segíthet az esetleges balesetek vagy problémák felelősségének tisztázásában.

A PPE-k használati szabályait mindig be kell tartani, és a naplózás hozzájárul a biztonságos munkakörnyezet kialakításához és fenntartásához. A naplózás során az eszközök sorszámát és a felhasználó nevét rögzíthetik, hogy minden esetben egyértelműen azonosíthatók legyenek. A pontos követelmények helyi jogszabályoktól és vállalati irányelvektől függenek.