PROMOL SYSYTEM KFT MUNKARUHÁZATI BOLT, BUDAPEST 1097 KISKALMÁR U. 7.

Kérdése van? Hívjon minket! +36 70 608 2434

Kérdése van? Hívjon minket! +36-70/257-6178 +36-70/608-2434 info@testheveder.hu
BLOG

Tetőtakarítás és Tetőmosás: Biztonságos Munkavégzés és Védőfelszerelések Szabványai

Vida Gabi
Vida Gabi
2024.02.19 10:30
Tetőtakarítás és Tetőmosás: Biztonságos Munkavégzés és Védőfelszerelések Szabványai

Bevezetés:

A tetőtakarítás és tetőmosás olyan tevékenységek, amelyek magasban történnek, és számos veszéllyel járnak. A biztonságos munkavégzés érdekében kritikus fontosságú megfelelő védőfelszerelések használata. Ebben a blogbejegyzésben áttekintjük a szükséges védőfelszereléseket, a zuhanásgátlókat, valamint a szabványokat és követelményeket, amelyeknek meg kell felelniük a biztonságos tetőmunkához.


A Szükséges Védőfelszerelések:

 1. Zuhanásgátló Eszközök:

  • Zuhanásgátló Heveder: Rugalmas hevederek, amelyeket a munkavállaló a tetőhöz csatlakoztat. Ezek akadályozzák meg a zuhanást a magasban végzett munka során.
  • Zuhanásgátló Háló: Biztonsági hálók, amelyek a tetőn való munka során védelmet nyújtanak a zuhanás ellen.
 2. Fejvédő Eszközök:

  • Munkavédelmi Sisak: A sisakok megvédik a fejet az esetleges ütésektől vagy leeső tárgyaktól.
 3. Légzőszervi Védőeszközök:

  • Pormaszk: Ha a tető takarításához vagy mosásához vegyi anyagok vagy porok használatosak, fontos a megfelelő légzőszervi védőeszköz alkalmazása.
 4. Szemvédelem:

  • Szemüveg vagy Védőpajzs: A szemek védelmére szolgál, különösen, ha magasban történő munkavégzés közben leeső por vagy cseppek veszélyeztetik a látást.

Zuhanásgátlók és Szabványok:

 1. EN 363:2008 - Zuhanásgátló Rendszerek Szabványa:

  • Ez az európai szabvány azonosítja a zuhanásgátló rendszerek követelményeit és tesztelési eljárásait. Minden zuhanásgátló rendszernek meg kell felelnie ennek a szabványnak.
 2. EN 361:2002 - Zuhanásgátló Heveder Szabványa:

  • Ez a szabvány a zuhanásgátló hevederek követelményeit határozza meg, beleértve a méreteket, a teherbírást és a biztonsági szempontokat.
 3. EN 1496:2017 - Zuhanyzsinór Szabványa:

  • Kijelöli a zuhanyzsinórok követelményeit, beleértve a teherbírást, az állíthatóságot és a biztonsági követelményeket.

Biztonságos Munkavégzés Követelményei:

 1. Alapos Felkészülés:

  • Mielőtt a tetőre lépne, győződjön meg róla, hogy megvan minden szükséges védőfelszerelése, és ismerje meg a tervezett munkavégzés területét.
 2. Rendszeres Ellenőrzések:

  • Az eszközök rendszeres ellenőrzése és karbantartása kulcsfontosságú a megfelelő működés és a biztonságos munkavégzés érdekében.
 3. Képzés és Tudatosság:

  • A munkavállalók részesüljenek megfelelő képzésben a védőfelszerelések használatára és a biztonságos munkavégzési eljárásokra vonatkozóan.

Zárószó:

A tetőtakarítás és tetőmosás során a megfelelő védőfelszerelések és zuhanásgátlók használata nélkülözhetetlen a biztonságos munkavégzéshez. A szabványok és követelmények betartása mellett a munkavállalók felkészültsége és tudatossága is kulcsfontosságú a sérülések minimalizálásához és a hatékony munkavégzéshez.