PROMOL SYSYTEM KFT MUNKARUHÁZATI BOLT, BUDAPEST 1097 KISKALMÁR U. 7.

Kérdése van? Hívjon minket! +36 70 608 2434

Kérdése van? Hívjon minket! +36-70/257-6178 +36-70/608-2434 info@testheveder.hu
BLOG

A Zuharásgátló Eszközök Szabványai és Normatívái: Biztonság Az Első Helyen

Vida Gabi
Vida Gabi
2024.02.19 08:24
A Zuharásgátló Eszközök Szabványai és Normatívái: Biztonság Az Első Helyen

Bevezetés:

A magasban végzett munkavégzés mindig kihívások elé állítja a munkavállalókat, és a zuhanások elkerülése érdekében kritikus fontosságú a megfelelő zuhanásgátló eszközök használata. A biztonságos munkavégzés érdekében a zuhanásgátló eszközökre vonatkozó szigorú szabványok és normatívák vannak érvényben. Ebben a blogbejegyzésben felfedezzük ezeket a szabványokat és normatívákat, amelyek segítenek biztosítani a munkavállalók magassági biztonságát.


1. A Legfontosabb Szabványok:

Az iparág számos szabványt alkalmaz a zuhanásgátló eszközök terén. Az egyik legjelentősebb a EN 361:2002, amely a személyes zuhanásgátló eszközökre vonatkozik, beleértve a zuhanásgátló öveket és hevedereket. Ez a szabvány részletes előírásokat tartalmaz a felszerelések tervezésével és tesztelésével kapcsolatban.


2. Globális Irányelvek:

A ANSI Z359 az Amerikai Nemzeti Szabvány Intézete által kifejlesztett irányelveket kínál a zuhanásgátló eszközök tervezésére és tesztelésére. Az ANSI Z359.1 és Z359.2 kiemelkedik azáltal, hogy részletesen kitérnek a zuhanásgátló rendszerek, kötelek és energiaelnyelő eszközök tervezési és tesztelési követelményeire.


3. Európai Szabványok:

Az Európai Szabványügyi Bizottság a EN 363:2018 szabványt határozta meg, amely a zuhanásgátló eszközök rendszerére vonatkozik. Ez a szabvány részletesen ismerteti a zuhanásgátló rendszerek tervezési, tesztelési és felhasználási követelményeit, figyelembe véve a munkavállalók biztonságát.


4. Az Alkalmazhatóság és Ellenőrzés:

A zuhanásgátló eszközök szabványainak betartása kulcsfontosságú, de a rendszeres ellenőrzések és karbantartás is elengedhetetlen. A munkavállalóknak rendszeresen ellenőrizniük kell a felszereléseket, és az esetleges sérüléseket vagy hiányosságokat azonnal be kell jelenteniük.


Zárószó:

A zuhanásgátló eszközök szabványainak és normatíváinak megfelelés biztosítja a magasban végzett munka biztonságát. Az ilyen szigorú előírásoknak való megfelelés nemcsak a munkavállalók védelmét szolgálja, hanem hozzájárul a munkahelyi balesetek és sérülések csökkentéséhez. Az iparági szabványok alapos ismerete és alkalmazása az elsődleges lépés a magasban végzett munkavégzés biztonságának megteremtésében.

 

A zuhanásgátló eszközök szabványai részletes előírásokat tartalmaznak a különböző típusú eszközök tervezésére, tesztelésére, karbantartására és használatára vonatkozóan. Az alábbiakban ismertetem néhány fontos szabványt a különböző zuhanásgátló eszközök kategóriáinak megfelelően:

1. Testhevederek:

  • EN 361:2002 - "Személyes zuhanásgátló eszközök - Testhevederek": Ez a szabvány részletesen leírja a testhevederek tervezését, tesztelését és használatát. A szabványnak megfelelő hevedereknek meg kell felelniük a biztonsági és szilárdsági követelményeknek.

2. Karabinerek:

  • EN 362:2004 - "Személyes zuhanásgátló eszközök - Karabinerek": Ebben a szabványban találhatóak azok a követelmények, amelyeket a karabinereknek (külső és belső rögzítők) el kell érniük a biztonságos munkavégzéshez.

3. Energiaelnyelők:

  • EN 355:2002 - "Személyes zuhanásgátló eszközök - Energiaelnyelők": Ez a szabvány részletesen leírja az energiaelnyelők tervezését és tesztelését. Ezek az eszközök a zuhanás következtében keletkező energiát csökkentik.

4. Zuhanásgátló kötélrendszerek:

  • EN 353-1:2014 - "Személyes zuhanásgátló eszközök - Kötélkészletek rész 1: Zuhanásgátló kötélrendszerek": A szabvány tartalmazza a kötélrendszerek tervezésének és tesztelésének követelményeit, beleértve a kötelet, a kengyelt és a kapcsolódó rögzítőelemeket.

5. Rögzítőelemek:

  • EN 362:2004 - "Személyes zuhanásgátló eszközök - Rögzítőelemek - Kötelek és kötélrendszerek rögzítésére szolgáló berendezések": Ez a szabvány részletes előírásokat tartalmaz a rögzítőelemek, például az övfogók tervezésére és tesztelésére.

6. Kötélhevederek:

  • EN 795:2012 - "Személyes védőeszközök - Állandóan telepített biztosítórendszerek - Általános követelmények": Bár ez a szabvány az állandóan telepített biztosítórendszerekről szól, tartalmaz követelményeket a kötélhevederek tervezésére és tesztelésére is.

7. Személyes zuhanásgátló eszközök általános követelményei:

  • EN 363:2008 - "Személyes zuhanásgátló eszközök általános követelményei": Ez a szabvány általános követelményeket tartalmaz a személyes zuhanásgátló eszközök tervezése, tesztelése és karbantartása terén.

8. Általános Biztonsági Irányelvek:

  • ANSI/ASSE Z359 sorozat: Az Amerikai Nemzeti Szabvány Intézet által kidolgozott irányelvek a személyes zuhanásgátló eszközök tervezésére és használatára vonatkoznak, beleértve a testhevedereket, karabinereket, energiaelnyelőket és egyéb kapcsol

 

A zuhanásgátló eszközök életciklusa és élettartama a tervezéstől kezdve a rendszeres felülvizsgálatokig terjedő időszakot öleli fel. A következőkben részletezem a zuhanásgátló eszközök életciklusát és azok felülvizsgálati időszakát:

1. Tervezés és Gyártás:

  • Az életciklus kezdetét a zuhanásgátló eszköz tervezése és gyártása jelenti. A gyártóknak meg kell felelniük a szigorú tervezési és gyártási szabványoknak, például az EN és ANSI szabványoknak.

2. Beszerzés és Beüzemelés:

  • Az eszközök beszerzése és beüzemelése az életciklus következő szakaszát alkotja. A munkavállalóknak megfelelő oktatást kell kapniuk az eszközök biztonságos használatára.

3. Használat és Karbantartás:

  • Az eszközök aktív használata és rendszeres karbantartása teszi ki az életciklus egy jelentős részét. A felhasználóknak rendszeresen ellenőrizniük kell az eszközöket, és a gyártó által előírtak szerint elvégezni a karbantartásokat.

4. Felülvizsgálat és Tesztelés:

  • A zuhanásgátló eszközök rendszeres felülvizsgálaton és teszteken esnek át. A szabványok által meghatározott időszakokban, például évente vagy más meghatározott időszakonként, a munkáltatóknak el kell végezniük a felülvizsgálatokat és a szükséges teszteket.

5. Felújítás vagy Cserélhetőség:

  • Az eszközök élettartama során előfordulhat, hogy egyes alkatrészek elhasználódnak vagy meghibásodnak. Ebben az esetben a gyártó által előírtaknak megfelelően szükség lehet alkatrészcsere vagy akár az egész eszköz cseréjére.

6. Selejtezés:

  • Az eszközök használati élettartama végén, amikor azok már nem felelnek meg a szabványoknak vagy nem biztosítanak megfelelő biztonságot, a helyes módon kell eldobni vagy selejtezni azokat.

7. Dokumentáció és Nyilvántartás:

  • Az eszközök életciklusának minden szakaszához tartozik a dokumentáció és nyilvántartás fontossága. A felhasználóknak naprakész információkkal kell rendelkezniük az eszközök állapotáról, felülvizsgálati dátumairól és egyéb releváns adatokról.

A felülvizsgálati időszakok a gyártó és a szabványok alapján változhatnak. Fontos, hogy a munkáltatók és felhasználók szigorúan betartsák ezeket az időszakokat, hogy biztosítsák az eszközök folyamatos és megbízható működését, valamint a munkavállalók biztonságát.