PROMOL SYSYTEM KFT MUNKARUHÁZATI BOLT, BUDAPEST 1097 KISKALMÁR U. 7.

Kérdése van? Hívjon minket! +36 70 608 2434

Kérdése van? Hívjon minket! +36-70/257-6178 +36-70/608-2434 info@testheveder.hu
BLOG

Mi a különbség a biztonsági karabínerek illetve a nem minősített karabínerek között

Vida Gabi
Vida Gabi
2024.02.16 12:57
Mi a különbség a biztonsági karabínerek illetve a nem minősített karabínerek között

A biztonsági karabínerek és a nem minősített karabínerek között lényeges különbségek vannak, különösen az alkalmazási területük, terhelhetőségük, tervezésük és tesztelési követelményeik tekintetében. Az alábbiakban részletesen ismertetem a főbb különbségeket:

**1. Minősítés és Szabványok:

  • Biztonsági Karabínerek: Ezek a karabinerek általában megfelelnek bizonyos ipari és hegymászóipari biztonsági szabványoknak. Például a EN362 (hegymászóipari karabinerek) és EN12275 (ipari karabinerek) európai szabványok az ilyen típusú karabinerekre vonatkozhatnak.
  • Nem Minősített Karabínerek: Ezek a karabinerek általában nem felelnek meg biztonsági szabványoknak és nem rendelkeznek megfelelő minősítéssel. Ezen karabinerek tervezése és gyártása nem történik szigorú biztonsági normák szerint.

2. Terhelhetőség:

  • Biztonsági Karabínerek: A biztonsági karabínerek tervezése és tesztelése olyan terhelhetőségi követelmények szerint történik, amelyek biztosítják a megbízható és biztonságos használatot. Ezek a karabinerek általában magasabb terhelhetőséggel rendelkeznek.
  • Nem Minősített Karabínerek: A nem minősített karabínerek esetében a terhelhetőség és a teljesítmény általában nem felel meg a szigorú biztonsági normáknak, és kevésbé alkalmasak a nehéz körülmények közötti használatra.

3. Tervezés és Gyártás:

  • Biztonsági Karabínerek: Ezek a karabinerek a biztonsági szabványok szerint tervezettek és gyártottak, figyelembe véve a terhelési és gyengítési szempontokat, valamint a zárómechanizmusok megbízhatóságát.
  • Nem Minősített Karabínerek: Ezek a karabinerek lehetnek kevésbé szigorú tervezési és gyártási normák alapján készültek, és nem biztosítják ugyanazt a szintű megbízhatóságot és biztonságot.

4. Felhasználási Terület:

  • Biztonsági Karabínerek: Ideálisak magasban végzett munkákhoz, hegymászáshoz, sziklamászáshoz és más biztonsági szempontokat igénylő tevékenységekhez.
  • Nem Minősített Karabínerek: Általában nem ajánlottak magas terhelésnek kitett vagy biztonsági szempontokat igénylő tevékenységekhez.

Az eltérések tehát a minősítésben, terhelhetőségben, tervezésben és a gyártási szabványokban találhatók meg. Fontos megérteni a karabinerek minősítéseinek és szabványainak jelentőségét a biztonságos és hatékony használat érdekében. Mindig ügyeljen arra, hogy az adott alkalmazáshoz megfelelően minősített és szabványoknak megfelelő karabinert válasszon.