PROMOL SYSYTEM KFT MUNKARUHÁZATI BOLT, BUDAPEST 1097 KISKALMÁR U. 7.

Kérdése van? Hívjon minket! +36 70 608 2434

Kérdése van? Hívjon minket! +36-70/257-6178 +36-70/608-2434 info@testheveder.hu
BLOG

Biztonság az égig: Hevederek és energiaelnyelők használata állványon végzett munkánál

Vida Gabi
Vida Gabi
2024.02.13 20:43
Biztonság az égig: Hevederek és energiaelnyelők használata állványon végzett munkánál

A megfelelő heveder kiválasztása

Az első lépés a megfelelő testheveder kiválasztása. A testheveder az a személyi védőeszköz, ami a testet fogja és eloszlatja a zuhanás során keletkező erőket, így csökkentve a sérülés kockázatát. Íme néhány szempont, amit figyelembe kell venni:

  • Illeszkedés: Győződjön meg róla, hogy a heveder jól illeszkedik, nem túl szoros, de nem is túl laza. Minden heveder állítható kell, hogy legyen, hogy megfelelően illeszkedjen a viselő testére.
  • Anyag: A hevederek különböző anyagokból készülhetnek, amelyek befolyásolhatják tartósságukat és kényelmüket. Fontos, hogy strapabíró és időjárásálló anyagot válasszunk.
  • Csatok és rögzítőpontok: A hevedernek rendelkeznie kell elegendő, jól elhelyezkedő rögzítőponttal (D-gyűrűvel), amely lehetővé teszi a biztonsági kötél vagy az energiaelnyelő megfelelő csatlakoztatását.

Energiaelnyelők használata

Az energiaelnyelők létfontosságúak a zuhanás során keletkező erők csökkentésében. Ezek a berendezések úgy vannak kialakítva, hogy meghosszabbítják a megállást, ezzel csökkentve a testre ható erőket. Amikor energiaelnyelőt választ, figyeljen a következőkre:

  • Zuhanási távolság: Ellenőrizze, hogy az energiaelnyelő megfelel-e a munkaterületen szükséges maximális zuhanási távolságnak. Fontos, hogy legyen elegendő hely a zuhanás megállításához.
  • Kompatibilitás: Az energiaelnyelőnek kompatibilisnek kell lennie a használt hevederrel és a többi védőfelszereléssel.
  • Súlyhatár: Győződjön meg róla, hogy az energiaelnyelő megfelel a felhasználó súlyának, beleértve a munkaruha, eszközök és egyéb védőfelszerelések súlyát is.

Biztonsági tippek

  • Mindig ellenőrizze a heveder és az energiaelnyelő állapotát használat előtt. Keresse a kopást, sérüléseket vagy elszakadást.
  • Gyakorolja a helyes használatot és a vészhelyzeti eljárásokat rendszeres képzések során.
  • Ügyeljen arra, hogy a heveder rögzítőpontjai és az energiaelnyelők megfelelően legyenek csatlakoztatva.

A megfelelő heveder és energiaelnyelő kiválasztása és használata elengedhetetlen a magasban végzett munkák biztonságának biztosításához. Ne feledje, a biztonság nem csak egy előírás, hanem az Ön és munkatársai életét is védi.