PROMOL SYSYTEM KFT MUNKARUHÁZATI BOLT, BUDAPEST 1097 KISKALMÁR U. 7.

Kérdése van? Hívjon minket! +36 70 608 2434

Kérdése van? Hívjon minket! +36-70/257-6178 +36-70/608-2434 info@testheveder.hu
BLOG

A traumapánt fontossága a zuhanásgátlásban

Vida Gabi
Vida Gabi
2024.02.13 19:52
A traumapánt fontossága a zuhanásgátlásban

A magasságból való munkavégzés során bekövetkező esés nem csak az esés pillanatában jelent veszélyt. Amennyiben egy munkavállaló zuhanás után a biztonsági felszerelésének köszönhetően megakad és függő helyzetben marad, a hosszantartó mozdulatlanság miatt kialakuló "felfüggesztési trauma" vagy "ortosztatikus sokk" szintén súlyos egészségügyi problémákat okozhat. Itt jön képbe a traumapánt, amely létfontosságú eszköze a zuhanásgátló rendszereknek. Ebben a blogbejegyzésben megvizsgáljuk, miért olyan fontos a traumapánt alkalmazása a zuhanásgátlásban.

Mi a felfüggesztési trauma?

A felfüggesztési trauma akkor következhet be, amikor egy személy hosszú ideig függő helyzetben marad, ami korlátozza a lábakban a vérkeringést. Ez az állapot gyorsan vezethet a vér pangásához, ami növeli a sokk kialakulásának kockázatát, és akár halálos is lehet, ha nem nyújtanak időben segítséget.

Mi a traumapánt és hogyan működik?

A traumapánt egy hordozható, könnyen használható eszköz, amelyet a biztonsági övhez vagy testhevederhez lehet csatolni. Egy esés után, amikor a munkavállaló függő helyzetben van, a traumapánt lehetővé teszi számára, hogy kis lépcsőfokokat hozzon létre a lábai számára, amelyekre állva enyhítheti a függő helyzet okozta nyomást és javíthatja a vérkeringést a lábakban.

A traumapánt alkalmazásának előnyei

  • Megelőzi a felfüggesztési traumát: A traumapánt segítségével a zuhanás után függő helyzetben lévő személyek csökkenthetik a felfüggesztési traumának való kitettségüket.
  • Növeli a mentésre rendelkezésre álló időt: Mivel a traumapánt használatával javul a vérkeringés, ezáltal több idő áll rendelkezésre a mentés megkezdésére anélkül, hogy a függő személy súlyos egészségügyi károsodást szenvedne.
  • Könnyű használat: A traumapántok úgy vannak kialakítva, hogy könnyen hozzáférhetőek és használhatóak legyenek még stresszes helyzetekben is.
  • Kis méret és könnyű súly: Mivel nem tesznek jelentős súlyt vagy terjedelmet a munkavállaló felszereléséhez, nincs ok azok nem viselésére.

Összegzés

A traumapántok használata nélkülözhetetlen része a modern zuhanásgátló rendszereknek, különösen olyan munkakörnyezetekben, ahol fennáll a magasból történő esés kockázata. Ezek az eszközök nem csak a munkavállalók biztonságát növelik jelentősen zuhanás esetén, hanem hozzájárulnak a mentési műveletek sikeréhez is, lehetővé téve a sérülések minimalizálását és az életek megmentését. Minden munkáltatónak és munkavállalónak tisztában kell lennie ezen eszközök fontosságával és használatukkal kapcsolatos eljárásokkal, hogy maximalizálják a magasból történő munkavégzés biztonságát.