PROMOL SYSYTEM KFT MUNKARUHÁZATI BOLT, BUDAPEST 1097 KISKALMÁR U. 7.

Kérdése van? Hívjon minket! +36 70 608 2434

Kérdése van? Hívjon minket! +36-70/257-6178 +36-70/608-2434 info@testheveder.hu
BLOG

Testheveder felülvizsgálat és időszakos ellenőrzés: A biztonság alapköve

Vida Gabi
Vida Gabi
2024.02.12 19:45
Testheveder felülvizsgálat és időszakos ellenőrzés: A biztonság alapköve

A magasban végzett munka során a testheveder nem csupán egy eszköz, hanem egy életmentő. Ahhoz, hogy megbízható maradjon minden helyzetben, rendkívül fontos a rendszeres felülvizsgálat és időszakos ellenőrzés. Ebben a blogbejegyzésben megvizsgáljuk, miért kulcsfontosságúak ezek a tevékenységek, és hogyan végezhetők el helyesen.

A testheveder fontossága

A testheveder a személyes védőfelszerelések (PPE) esszenciális része, amely a magasban dolgozó szakemberek biztonságát szavatolja. A testheveder megfelelő állapotban tartása élet-halál kérdése lehet, hiszen egy elhasználódott vagy sérült heveder nem nyújt elegendő védelmet zuhanás esetén.

Miért szükséges a felülvizsgálat és az ellenőrzés?

A testhevederek állandó használat mellett ki vannak téve a kopásnak, az időjárási viszontagságoknak, és más fizikai sérüléseknek. Az időszakos ellenőrzés biztosítja, hogy a hevederek megfeleljenek a szükséges biztonsági előírásoknak, és képesek legyenek védeni a viselőjüket.

Mikor és hogyan végezzük az ellenőrzést?

Időzítés

  • Napi szintű vizsgálat: Minden használat előtt ajánlott egy gyors vizuális ellenőrzés, hogy azonnal észrevegyünk minden nyilvánvaló hibát vagy sérülést.
  • Részletes időszakos ellenőrzés: Legalább évente egyszer, de intenzív használat esetén gyakrabban is szükséges lehet. Ez az ellenőrzés magában foglalja a heveder összes részének, beleértve a varrásokat, csatokat és rögzítőpontokat, alapos vizsgálatát.

Ellenőrzési folyamat

  1. Vizuális ellenőrzés: Keressünk repedéseket, szakadásokat, kopást, égett vagy kémiai anyagok által károsított területeket.
  2. Tapintással történő ellenőrzés: Érezzük végig a hevedert, hogy találjunk elrejtett sérüléseket, például a szövet belső részén lévő repedéseket.
  3. Funkcionális teszt: Ellenőrizzük a csatok és zárak működését, biztosítva, hogy zökkenőmentesen működjenek.
  4. Gyártói utasítások: Mindig kövessük a gyártó által megadott specifikus ellenőrzési útmutatót, mivel minden heveder eltérő lehet.

Mi történik, ha problémát találunk?

Ha bármilyen sérülést vagy elhasználódást észlelünk, a hevedert azonnal ki kell vonni a használatból és meg kell semmisíteni, hogy senki más ne használhassa. Ezt követően azonnal pótolni kell egy megfelelő, biztonságos testhevederrel.

Záró gondolatok

A testheveder felülvizsgálata és időszakos ellenőrzése kulcsfontosságú a magasban végzett munkák biztonsága szempontjából. Ne feledjük, hogy a biztonság nem csak egy előírás, hanem egy közös felelősség, amely életeket menthet. Gondoskodjunk róla, hogy minden használat előtt és időszakosan alaposan ellenőrizzük védőfelszereléseinket, hogy biztonságban maradhassunk, bárhol is dolgozunk a magasban.

Zuhanásgátlóit 1 héten belül felülvizsgáljuk márkától függetlenül! Amennyiben esedékes az éves felülvizsgálat elvégzése testhevederein, kötelein, egyéb zuhanásgátló eszközein, keressen bennünket bizalommal! Ha nem tudja nélkülözni az eszközt, konkrét időpontot is egyeztetünk, így akár meg is várhatja az eszközét üzletünkben, vagy környékén, esetleg még aznap visszajöhet érte!